Am aterizat la Larnaca, un aeroport ingijit si foarte aerisit, am luat masina de la Europcar, un Ford Fusion, cu volan dreapta, aer conditionat si cutie automata. Tanti de la ghiseu ne-a vandut upgrade de clasa (am vrut noi), asigurare completa (ne-a pacalit ca asigurarea actuala nu acopera cauciucuri si nu mai stiu ce geamuri), un plin de benzina si o taxa de aeroport – am platit inca 140EUR si am plecat. Prima impresie: tara mediraneeana, cu aer undeva intre Egipt si Grecia, mai apropiat de Grecia. Am pornit, fara sa stim unde, si primul semn pe Autostrada a fost Agia Napa. 40 KM. Perfect! Stiam din mailurile de la Matei ca e unul din obiective, asa ca am zis hai sa mergem acolo. M-am obisnuit rapid cu condusul pe dreapta, pe o autostrada libera, cu trafc foarte lejer. Pe la 11:30 ne asezam la o terasa in Agia Napa, la 5 metrii de plaja si 2 metrii de mare, si nu exagerez deloc aici! Chelenerul, un bulgar tanar si simplatic.
Prima impresie pentru Agia Napa, Londra mutata in Mediterana. Foarte multi englezi si ceva rusi, foarte multe pub-uri in case se vindea bere, Calrsberg in primul rand dar si ceva bere locala, foarte mult stout (Guinness) si chiar si cidru. Mancarea in restaurant era englezeasca (am mancat cartofi pajiti similari cu cei de la fish and chips, creveti prajiti in stil englezesc, prajiti foarte bine adica, caracatita fripta, foarte buna, nu neapara englezeasca si un tzatzichi). Am baut si vreao 2-3 Calrsberg. Serviciile nu erau foarte grozave, abia la ultima bere am insistat sa mi-o aduca repede si a venit cu ea imediat dupa, la restul a durat destul de mult. Strazile erau marcate pe margine cu 2 dungi galbene paralele, similar cu cele din Londra.
Cand scriu randurile astea sunt la hotelul din centrul Larnacai, am coborat sa cumpar un adaptor de priza si am constatat ca e similar cu cel englezesc.
Revin la prima zi … dupa ce am mancat si baut bine, la plaja! Am luat sezlong uri si umbrela cu 6 euro, am stat chiar la malul apei, am facut foarte multa baie si ne-am prajit bine. Apa foarte sarata, ca in Grecia, foarte limpede si curata, in continuare foarte multi englezi si rusi pe plaja langa noi. Am rezervat bilete la “The Yellow Submarine”, prin Adrian din Botosani, am facut o plimbare foarte frumoasa pe faleza care era de fapt o coasta stancoasa, de care se spargeau foarte frumos valurile, am trecut pe langa casele de vacanta ale englezilor , cu gazon tipic, undat bine de aspersoare, teren de forbal, ne-am oprit la o terasa izolata, in mijlocul … in mijloc unui loc numit nicaieri, cam asa arata, inconjurata de peisajul arid al insulei, dar cu scaune si mese albe, cu un chelner brozant, unde am baut o apa, un cidru si am mancat cartofi englezesti cu foarte mult ketchup si maioneza.
Am luat-o dupa aia inapoi spre masina, ne-am imbarcat si am plecat catre Larnaca, incercand sa merge cat mai mult pe malul apei, nu pe autostrada. La intrare in Larnaca am pornit sistemul de navigatie sa ne ajute sa identificam hotelul. Surpiza! Nu functiona cablul de alimentare. Am oprit, Floriana a prin un hotspot Wifi, am identificat traseul catre hotel si cred ca dupa maxim 5 minute parcam masina. A mers foarte bine aici si am ajuns la fix, hotelul era la 2 strazi in nord de locul unde oprisem sa pornim GPS-ul.
Cazat, hotel simplu, gen Formula 1, pare ca face parte din acelasi grup cu EasyJet, ceva mai aranjat, dar curat si eificient. Dupa dus si ceva probleme aerul conditionat care s-a lasat greu convins sa functioneze, am iesit in oras. Faleza era destul de aproape, cred ca am facut sub 10 minut pe jos, trecand pe stradute mici, cu un aer modern, cu magazine de haine englezesti dupa cum mi-a spus Floriana. Am ajuns pe faleza si am constatat ca atmosfera si spiritul balcanic sunt la ele acasa. Chioscuri unde se vindeau gogosi prajite intr-un ulei greu mirositor, standuri cu dulciuri si sugiuc, jocuri de tras cu pusca la tinta … similar cu Neptun si Nisipurile de aur din Bulgaria, o idee mai spalate, presate ici colo cu cate un englez si trafic pe parte stanga a drumului. Am gasit si un restaurant dragut, unde pentru 42 de euro am mancat incredibil de mult si bine! Modul de prezentare era un pic chicios, cu ceva ridichi sau sflecla taiata in forma de floare si pusa pe farfurie, dar mancarea era groaza. Eu am luat miel pregatit traditional, dar cand spun miel ma refer la 3 bucati enorme, iar Floriana calamari prajiti. Erau proaspeti, extreme de aromati, o placere. La inceput, din partea casei, ne-au oferit o crema delicioasa de masline si alta crema de branza moale, condimentata, cu paine neagra si unt. Am mai cerut o portie aici si am agaudat si un tzatziki, totul stins cu un Carlsberg pentru mine la inceput, vin rosu local si apa pentru Floriana.
Dupa masa am pornit catre hotel, ne-am culcat pe la 11 si am dormit incredibil de bine dupa prima zi relaxanta in Cipru!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment